Με το HERE maps συνεργάζεται η Swiss Re στην προσπάθειά της να χαρτογραφήσει τις ασφαλιστικές επιπτώσεις των αυτοματοποιημένων και των συνδεδεμένων με το διαδίκτυο αυτοκινήτων.
Οι νέες τεχνολογίες, όπως η σύνδεση του αυτοκινήτου με το διαδίκτυο και τα Αυτόματα Συστήματα Υποστήριξης Οδηγού (ADAS) φέρνουν τα πάνω κάτω στον κόσμο του αυτοκινήτου, καθιστώντας την οδήγηση πολύ πιο ασφαλή και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους (αντ)ασφαλιστές.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που εκπόνησε η Swiss Re σε συνεργασία με το HERE maps (δείτε εδώ), τα εξελιγμένα ADAS χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να μειώσουν τη συχνότητα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων κατά περισσότερο από 3,5% έως το 2020, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των 1,2 εκατομμυρίων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των προβλεπόμενων ζημιών για τις ασφαλιστικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να μειώσουν τα συνολικά ασφάλιστρα αστικής ευθύνης οχημάτων έναντι τρίτων. Καθώς οι αισθητήρες και τα υπολογιστικά συστήματα αυτοκινήτου γίνονται πιο σύνθετα και αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες οδηγικές αποφάσεις, η ευθύνη μετατοπίζεται από τον οδηγό στον κατασκευαστή του προϊόντος. Ωστόσο, κίνδυνοι όπως η ζημιά από χαλάζι ή ζημιές από κλοπή, παραμένουν.
Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι σύνδεση του αυτοκινήτου με το διαδίκτυο ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες στον τομέα των ασφαλιστικών προγραμμάτων με βάση τη χρήση (Usage Based Insurance – UBI). Προϊόντα που βασίζονται στο πόσο συχνά, πού και πώς οι άνθρωποι οδηγούν όχι μόνο επιτρέπουν στους ασφαλιστές να προωθήσουν την σωστή οδηγική συμπεριφορά, που συνεπάγεται μείωση των κινδύνων, αλλά προσφέρουν και νέες λύσεις για αυξημένη ευελιξία.
Η Jayne Plunkett, υπεύθυνη του τμήματος Casualty Reinsurance Underwriting της Swiss Re, τόνισε τα εξής: “Οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τους κινδύνους. Τα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και με τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων (V2V) και μεταξύ αυτοκινήτου– κατασκευαστή (V2I) προσφέρουν στους οδηγούς τη δυνατότητα επανυπολογισμού της διαδρομής, της αποφυγής οδικών κινδύνων ενώ τους επιτρέπουν να καλέσουν για βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος. Σύντομα, τα αυτοκίνητα θα γνωρίζουν ακριβώς το πού βρίσκονται σε σχέση με τα άλλα οχήματα καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που πρέπει να λάβουν υπόψιν προκειμένου να αποφύγουν τα ατυχήματα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για πιο ασφαλείς δρόμους και για αύξηση της ανθεκτικότητας”.
Πηγή: www.nextdeal.gr