Η εξέλιξη της αυτοκινητιστικής τεχνολογίας γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι κατασκευαστές εξελίσσουν τα νέα τους οχήματα υπό το πρίσμα της ολοένα μεγαλύτερης ενεργητικής ασφάλειας ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα τροχαία ατυχήματα. Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα διαθέτουν αυξημένη νοημοσύνη, παρακάμπτοντας τον οδηγό όπου διαπιστώνεις αυξημένος κίνδυνος σύγκρουσης, διατηρώντας στο ακέραιο την ασφάλειά τους. Κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει και τις ασφαλιστικές εταιρείες, μιας και μέσω αυτών των τεχνολογιών, οι καταβληθείσες αποζημιώσεις θα μειωθούν κι αυτές σημαντικά.
Ας δούμε μερικές εκ των κυριότερων μελλοντικών τεχνολογιών.
1. Αυτόνομη οδήγηση
Ήδη η συγκεκριμένη τεχνολογία μας απασχολεί ήδη αρκετά κι έχει μπει στην αυτοκινητιστική ζωή μας (βλ. Tesla). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κατασκευαστές μέχρι τα τέλη του 2020 θα φέρουν στην αγορά πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα (υπό περιπτώσεις, όπως στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, με το σύστημα στο πέρασμα των χρόνων να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Σκεφτείτε το σαν το cruise control της πρώτες μέρες που παρουσιάστηκε.
2. Συστήματα που θα παρακάμπτουν τον οδηγό σε συνθήκες κινδύνου
Τα συγκεκριμένα συστήματα θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις τεχνολογίες της αυτόνομης οδήγησης. Σε αυτή τη περίπτωση το αυτοκίνητο θα αποκτά πιο ενεργό ρόλο και θα παρακάμπτει τις εντολές του οδηγού, έχοντας αυτό τη λήψη των αποφάσεων. Κάτι που γίνεται και στις μέρες μας, με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Το σύστημα επεμβαίνει όταν ο οδηγός δεν αντιδράσει στους οπτικούς και ηχητικούς συναγερμούς, φρενάροντας το αυτοκίνητο, αποτρέποντας έτσι μια οπίσθια σύγκρουση. Στην εξελιγμένη του μορφή το εν λόγω σύστημα θα λειτουργεί ακόμα κι αν οδηγός σανιδώνει το γκάζι, αποτρέποντας μια τυχόν σύγκρουση.
3. Πρόσβαση με δαχτυλικό αποτύπωμα
Το αυτοκίνητο για να σας επιτρέψει τη πρόσβαση θα σας ζητάει να ελέγξει το δαχτυλικό σας αποτύπωμα για να σας δώσει πρόσβαση στο όχημά σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα κινητά μας τηλέφωνα. Βέβαια αυτός ο έλεγχος βιομετρικών στοιχείων μπορεί να επεκταθεί περισσότερο, όπου αν το σύστημα π.χ. ανιχνεύει εκτεταμένη κόπωση, αυξημένα ποσοστά αλκοόλ κ.α. να μην θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα. Κάτι που σίγουρα θα μειώσει το ποσοστό οδηγών που θα οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Ολοκληρωμένη παρακολούθηση οχήματος
Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, ήδη υπολογίζουν τα ασφάλιστρα με βάση τα πόσα χιλιόμετρα κάνει ένας οδηγός. Υπολογίζεται ότι έως το 2020 οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μειωμένα ασφάλιστρα στους οδηγούς που θα συμφωνήσουν να παρακολουθείτε πλήρως το όχημά τους, μιας κι έτσι θα μπορεί η ασφαλιστική να εξακριβώνει το στιλ οδήγησης του κάθε οδηγού και βάση αυτού του στιλ να ορίζουν και το ποσό ασφάλισης. Όσο πιο επιθετικά οδηγεί κάποιος τόσο περισσότερο θα πληρώνει!
5. Απομακρυσμένος έλεγχος του αυτοκινήτου
Είναι μια τεχνολογία που ήδη υπάρχει. Ωστόσο αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις κλεμμένων οχημάτων. Κάτι που έχει βρει εφαρμογή σε ορισμένες εταιρείες τηλεματικής του εξωτερικού, οι οποίες κατάφεραν να «νεκρώσουν» κλεμμένα αυτοκίνητα, θέτοντας έτσι τέρμα ακόμα και σε καταδιώξεις από την αστυνομία.
6. Έλεγχος της υγείας του οδηγού
Μέσω αυτής της τεχνολογίας το αυτοκίνητο θα ελέγχει τις ζωτικές ενδείξεις του οδηγού, μέσω ασύρματης τεχνολογίας. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, θα έχουμε στη διάθεση μας αυτοκίνητα τα οποία π.χ. σε περίπτωση λιποθυμίας ή ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση μιας καρδιακής προσβολής, θα μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο, παρκάροντας με ασφάλεια το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, καλώντας παράλληλα για τις πρώτες βοήθειες.
Πηγή: www.nextdeal.gr