Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Δείτε τους πίνακες με τις μειώσεις!

Από 200 έως 4.690 ευρώ  ετησίως θα μειωθούν οι εισφορές από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή (δείτε εδώ το σχέδιο νόμου).

Παράλληλα με τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται και άλλα θέματα όπως η εξόφληση των οφειλών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ καθώς και η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Η ελάφρυνση  για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ξεκινά από τους ασφαλισμένους µε ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ . Η μείωση της εισφοράς  υπέρ  της κύριας σύνταξης από 20% σε 13,33% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος δίνει μια ανάσα στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ  καθώς κερδίζουν  ποσοστιαία από 12,45% έως και 33,35%. Η κατώτατη εισφορά υπέρ του κλάδου σύνταξης θα υπολογίζεται στα 117,2 ευρώ το μήνα . Το σχετικό λογισμικό είναι ήδη έτοιμο και θα ξεκινήσει να καταλογίζει τις νέες εισφορές από τις πρώτες μέρες του 2019.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Περισσότερο ευνοημένοι θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια μεικτά εισοδήματα (καθαρά κέρδη + εισφορές) μεταξύ 7.033 – 9.346 ευρώ, καθώς με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά των  157,9 ευρώ το μήνα (117,2 υπέρ σύνταξης και 40.7 υπέρ υγείας) και όχι το νέο συνολικό συντελεστή 20,28%.

Αντίθετα για μεικτά κέρδη μεταξύ 70.331 – 93.462 ευρώ, θα εφαρμόζεται πλέον αναλογικός συντελεστής (20,28%), ενώ πριν θα επιβαλλόταν η ανώτατη ετήσια εισφορά των 18.953,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι  θα επιβαρύνεται πιο πολύ όποιος κερδίζει περισσότερα.

Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη αύξηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού από 1/1/2019, θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το ύψος της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς μη μισθωτών/ελεύθερων επαγγελματιών. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης που θα αποφασιστεί.

Παράλληλα για τους   αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους  και γιατρούς, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μικτού μισθού, δηλαδή επί των 586 ευρώ.

Οι ελάχιστες εισφορές για το επικουρικό θα ανέλθουν σε 41 ευρώ/μήνα (7% x 586 ευρώ), ενώ οι ελάχιστες εισφορές για το εφάπαξ θα ανέλθουν σε 23,4 ευρώ/μήνα (4% x 586 ευρώ).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφυκτιούσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια μπορεί να πάρουν μια ανάσα από τις εκπτώσεις στις εισφορές έως και 33,3% αλλά όταν «κάνουν ταμείο» κατά τη συνταξιοδότησή τους, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή επισημαίνει πως οι μειώσεις  στο ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Δηλαδή όσοι πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές θα έχουν επιπτώσεις στην προσδοκώμενη σύνταξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ψιχία θα μετατραπούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Το νομοσχέδιο ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους με μια αίτησή τους στον ΕΦΚΑ να καταβάλλουν υψηλότερο ασφάλιστρο και να «κτίσουν» προσδοκίες για  υψηλότερη σύνταξη. Δηλαδή για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.032 ευρώ  αντί να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των 64.5 ευρώ μπορεί να καταβάλλει την εισφορά υπέρ επικουρικού – εφάπαξ που αντιστοιχεί στο εισόδημα του ύψους 183.6 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο ειδικοί της ασφάλισης θεωρούν ότι η καταβολή υψηλότερου ασφάλιστρου δεν είναι συμφέρουσα κίνηση καθώς η ανταποδοτικότητα του συστήματος διαρκώς φθίνει και όσοι δώσουν επιπλέον χρήματα στη δημόσια ασφάλιση δε θα τα πάρουν ποτέ πίσω. Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων:

  • Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγέντες από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης.
  • Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης κατά την διάρκεια του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των Επιθεωρητών σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας σύμφωνα με τον ν.4387/2016.
  • Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2019 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κ.λπ..
  • Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους. Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι 28.2.2019.

 

Πηγή:  www.nextdeal.gr

 

Scroll to top