Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Σεισμός: Μια λίστα έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις και όχι μόνο

Μια ενδεικτική λίστα έκτακτης ανάγκης  για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι επιχειρήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό, ώστε να μετριάσουν τη ζημιά, δίνει η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Αφορμή, ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου 2016, άφησε περίπου 300 νεκρούς και κατέστρεψε σχεδόν εξ ολοκλήρου πολλά χωριά.

«Οι σεισμοί είναι ένας από τους πιο σοβαρούς φυσικούς καταστροφικούς κινδύνους», επισημαίνει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού θα συμβούν οι σεισμοί, η έξυπνη πρόληψη, με την κατανόηση της απειλής και την εφαρμογή ορισμένων προληπτικών μέτρων, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μετριαστούν οι  ζημιές».

Οι περισσότερες από τις συμβουλές ισχύουν για μεγάλες επιχειρήσεις ή μονάδες παραγωγής, ορισμένες, όμως,  από αυτές είναι εξίσου χρήσιμες και για την προσωπική μας προστασία.

 

Πριν τον σεισμό #1: Η οργάνωση είναι το κλειδί
Εάν ζείτε σε μια περιοχή γνωστή για σεισμούς (σ.σ.: σαν και την Ελλάδα, λόγου χάρη) υπάρχουν μερικά μέτρα προετοιμασίας που συμβάλλουν στην άμβλυνση πιθανών ζημιών.

Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και καταστήστε το διαθέσιμο σε όλους όσους επηρεάζονται από το συμβάν. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ανάθεση ρόλων για την οργάνωση της έκτακτης ανάγκης και τις ευθύνες και την εκπαίδευση όλων των μερών.

 

Πριν τον σεισμό #2: Αποθηκεύστε

Συγκεντρώστε προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως εργαλεία, ηλεκτρικές γεννήτριες, ιατρικές προμήθειες και το νερό που απαιτείται, και να τα ελέγχετε τακτικά. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύσετε τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες ή ξηρά αγαθά, καθώς και μπουκάλια νερού.

Να αναπτύξετε, επίσης, ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, για την αποκατάσταση των λειτουργιών μετά το περιστατικό.

 

 Πριν τον σεισμό #3: Εξασφαλίστε τη θέση σας

Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι σταθερός και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ψηλά και βαριά αντικείμενα, τα εύφλεκτα και τις σωληνώσεις αερίου.

Να ελέγχετε τακτικά τα συστήματα πυροπροστασίας σας, όπως ψεκαστήρες, πυροσβεστικές αντλίες και δεξαμενές νερού.

Ελέγξτε, επίσης, τα έπιπλά σας (ερμάρια, ντουλάπες, ράφια αποθήκευσης) και εάν είναι απαραίτητο, στερεώστε τα σε τοίχους ή οροφές.

 

Κατά τη διάρκεια του σεισμού: Πρώτα η ασφάλεια

Προχωρήστε σε καθορισμένες περιοχές ασφάλειας και εγκαταλείψτε το κτήριο. Μόνο αν είναι αρκετά ασφαλές να το πράξετε, κλείστε συστήματα που τρέχουν, είτε πρόκειται για μια γραμμή παραγωγής ή για την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος πριν από την αναχώρηση.

Μεριμνήστε ώστε οι υπηρεσίες πυροπροστασίας να είναι ενεργές και επίσης συλλέξτε σημαντικά έγγραφα και ασφαλίστε τους υπολογιστές σας ή τα συστήματα πληροφορικής.

 

Μετά τον σεισμό: προσέχετε τα επακόλουθα

Μερικές φορές, μετασεισμικές δονήσεις που ακολουθούν μεγάλους σεισμούς αυξάνουν δραματικά τη ζημία που έχει γίνει. Πριν ελέγξετε την περιοχή ή την περιουσία σας, περιμένετε για επίσημες δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια.

Οργανώστε τη δική σας ομάδα έκτακτης ανάγκης ή βοηθήστε τα επίσημα όργανα. Εάν είναι ασφαλές, θα μπορούσατε να αρχίσετε με μια άμεση εκτίμηση των ζημιών, για παράδειγμα, με την εξέταση για τυχόν δομικές ζημιές στο κτήριο και με τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο ή το νερό.

Και, βέβαια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας, για να σας βοηθήσει στην σύνταξη της αναφοράς των ζημιών.

 

Φωτ.: Τα συντρίμμια της Ρικομεξ μετά τον σεισμό της Αθήνας, 17 χρόνια πριν. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1999 προκάλεσε 143 θανάτους, 700 τραυματισμούς, 100.000 αστέγους, δεκάδες καταρρεύσεις κτηρίων και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: www.aagora.gr

Scroll to top