Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Υψηλά πρόστιμα και ανασφάλεια στις επιχειρήσεις λόγω ηλεκτρονικού εγκλήματος

Της Δήμητρας Κουράση

Σπεύδουν να καλύψουν τις “απώλειες δεδομένων” οι επιχειρήσεις ενώ απειλούνται και με πρόστιμα εάν δεν έχουν μεριμνήσει για την προστασία τους από το “κυβερνοέγκλημα”. Έτσι, στρέφονται στις ασφαλίσεις για να προλάβουν τις απώλειες από την αυξανόμενη “ηλεκτρονική εγκληματικότητα”. 

Με το αίσθημα της πολιορκίας από τους χάκερ πορεύεται μεγάλο ποσοστό των εταιρειών, καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται ραγδαία, και τα εργαλεία του ηλεκτρονικού εγκλήματος πολλαπλασιάζονται. Στην βάση αυτή και οι ασφαλιστές προσπαθούν στο μέγιστο δυνατό, να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο με ακρίβεια και σαφήνεια και αυτό να επιδρά εφησυχαστικά στις εταιρείες.

Το γεγονός ότι οι εταιρείες αγοράζουν πακέτα ασφάλισης για να προστατευτούν από τις διαδικτυακές επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών, ανοίγει το δρόμο στην αγορά ασφάλισης. «Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα αναζητήσουν την ελάχιστη επένδυση στον κυβερνοχώρο, την οποία και προβλέπουν οι ασφαλιστές, η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές, αντί να υπερβαίνουν τα όρια για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και τα δεδομένα των πελατών τους», δήλωσε ο CharlvanderWalt της SecureData, μίας εταιρείας ασφάλισης στον κυβερνοχώρο.

Οι επιθέσεις Ransomware, όπου οι εγκληματίες εισέρχονται στο δίκτυο της επιχείρησης , κρυπτογραφούν όλα τα δεδομένα και στη συνέχεια ζητούν χρήματα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Και δεν είναι μόνο το άμεσο κόστος λύτρων που πρέπει να ανησυχεί κάποιος. Υπάρχουν τα έξοδα διερεύνησης και περάτωσης της παραβίασης, το κόστος νομικών και δημοσίων σχέσεων, η ζημία στην τιμή της μετοχής σας, καθώς οι καταναλωτές και οι πελάτες χάνουν εμπιστοσύνη και οι τιμές των μετοχών πέφτουν.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Υπάρχουν επίσης πιθανά πρόστιμα κανονιστικής ρύθμισης – ιδιαίτερα όταν θα τεθεί και σε ισχύ ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα μπορούσε να επιβληθεί στην οποιαδήποτε επιχείρηση πρόστιμο έως και 4% επί του κύκλου εργασιών και να φτάσει ακόμη και στα 20 εκατ. Ευρώ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι δεν έχουν προστατευθεί επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Ο αριθμός των ασφαλιστών που προσφέρουν ασφάλιση μέσω του Lloyd’s του Λονδίνου έχει αυξηθεί σε πάνω από 70, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με αυτόν που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Και ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz προβλέπει ότι τα παγκόσμια ασφάλιστρα στον κυβερνοχώρο θα αυξηθούν στα 20 δισ. Δολάρια μέχρι το 2025, από περίπου 3-4 δισ. Δολάρια όπου είναι τώρα.

Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση στο 40% ετησίως…

ΤΕΡΑΤΙΑ ΚΟΣΤΗ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, οι εκτιμώμενες ετήσιες απώλειες λόγω του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σκαρφαλώνουν στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδεικτικό παράδειγμα απώλειας παραγωγικότητας είναι η επίθεση από το φημισμένο WannaCry (Το σκουλήκι υπολογιστών WannaCry ήταν μια κυβερνοεπίθεση (ransomware) σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows, με την οποία κρυπτογραφούνταν αρχεία και ζητούνταν λύτρα 300-600 δολαρίων μέσω Bitcoin για να αποκτήσει ο χρήστης και πάλι πρόσβαση στα αρχεία του. Η επίθεση κράτησε τρεις μέρες, από τις 12 Μαΐου μέχρι τις 15 Μαΐου 2017), η οποία και κόστισε μείωση εσόδων της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πλήττονται 99 χώρες στον κόσμο – αναμένεται να μεγαλώσει ο αριθμός…

 

Πηγή:  www.insurance-eea.gr

 

Scroll to top