Εκτός από τα ανασφάλιστα οχήματα που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα στους ελληνικούς δρόμους, ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών σκαφών και άλλων μέσων αναψυχής που αποφεύγουν την ασφάλιση είναι ιδιαίτερα υψηλός.Οι ιδιοκτήτες, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης σκάφους είναι εδώ και χρόνια υποχρεωτική, όπως και η ασφάλιση οχήματος!
Η ασφάλιση σκαφών απευθύνεται σε όσους διαθέτουν μικρά ή ταχύπλοα σκάφη, φουσκωτά, ιστιοπλοϊκά, τα οποία χρησιμοποιούνται για αναψυχή, ενοικίαση ή θαλάσσια σπορ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τα σκάφη αναψυχής, υποχρεωτική είναι η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και επιβαινόντων για τα διάφορα θαλάσσια μέσα αναψυχής όπως, για παράδειγμα, το jet ski και το acqua scooter.
Το κόστος της ασφάλισης είναι προσιτό (από 30 ευρώ ετησίως), ενώ αν συγκριθεί με το μέσο κόστος αποζημίωσης που διαμορφώνεται περί τα 13.000 ευρώ και τα σχετικά πρόστιμα, γίνεται αντιληπτό ότι η προστασία εν πλω δεν είναι πολυτέλεια.
Όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο, το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε παράβαση κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση δε, που ο παραβάτης επαναλάβει την παράβαση μέσα σε ένα χρόνο, τότε το χρηματικό πρόστιμο διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσεις έως 50.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων το 2015, είχαν σχέση με πρόσκρουση/σύγκρουση (17,4%), ακολούθησαν οι μηχανικές βλάβες (12,6%) και η κλοπή (11,2%). Η μέση αποζημίωση διαμορφώθηκε στα 13.100 ευρώ.
Το μεγαλύτερο πλήθος ασφαλισμένων σκαφών είναι αυτά της προσωπικής αναψυχής, ενώ τα επαγγελματικά σκάφη αναλογικά υπερέχουν στις αποζημιώσεις. Ως τρόπο κίνησης, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων σκαφών διαθέτει μηχανοκίνηση αλλά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν μεγαλύτερη μέση ασφαλιζόμενη αξία.
Στις διατάξεις του νόμου υπόκεινται όλα τα σκάφη ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή περιήγησης. Υπόκεινται, επίσης, όλα τα μικρά σκάφη μήκους έως 7 μέτρων και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής.
Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι η μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής, των επιβατηγών πλοίων και των μικρών σκαφών, καθώς και των μικρών σκαφών ή άλλων θαλάσσιων μέσων αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λιμένα, επιτρέπεται μόνον αν αυτά είναι ασφαλισμένα.
Η υποχρεωτική ασφάλιση προβλέπει:
-Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.
-Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
-Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Τo ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
Επιπρόσθετα της ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης, που είναι η ελάχιστη υποχρεωτική, βάσει του νόμου, ασφάλιση για όλα τα ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, προσφέρονται προαιρετικά καλύψεις ιδίων ζημιών του σκάφους (Hull & Machinery), όπως η κάλυψη αστικής ευθύνης από και προς σκιέρ και η ολική κλοπή σκάφους.
Ενδεικτικά, για την πλήρη προστασία του σκάφους σας διατίθενται στην αγορά οι ακόλουθες καλύψεις:
-Κίνδυνοι της θάλασσας, ποταμών, λιμνών ή άλλων πλεύσιμων υδάτων
-Πρόσκρουση με εγκαταστάσεις λιμανιού ή αποβάθρας
-Κακόβουλες πράξεις τρίτων
-Αμέλεια πληρώματος
-Έξοδα επιθαλάσσιας αρωγής και ναυαγιαίρεσης
-Κάλυψη προσωπικών ειδών, μηχανικών βλαβών, πτώσης εξωλέμβιας μηχανής
-Κινδύνου πτώση/ανατροπής σκάφους
-Ζημιών του σκάφους κατά την διαμετακόμισή του
-Ολική κλοπή τρέιλερ μαζί με το σκάφος
Πηγή: blog.insurancemarket.gr, Liberal