- Αύξηση 14% στις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων
- Οι φυσικές καταστροφές είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος
- Τι δείχνουν οι «Χάρτες» της Επιτροπής Περιουσίας για την επικινδυνότητα της χώρας μας.
- Τα σημεία και η έκταση των φαινομένων με ένα «κλικ».
- Δείτε τους χάρτες στο τέλος του άρθρου
Tα σημεία υψηλής επικινδυνότητας και την πιθανή έκταση των καταστροφικών φαινομένων στη χώρα μας αποτυπώνει το έργο «ζωντανής» χαρτογράφησης που «τρέχει» η Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ στη χώρα μας.
Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
kosmas@underwriter.gr
Την τελευταία διετία, οι καταστροφικοί κίνδυνοι αποτελούν κύριο τομέα δραστηριότητας και ενασχόλησης της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ στη χώρα μας . Ομάδα Εργασίας, με επικεφαλής την κ. Δώρα Κάππα, συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συλλέγει στατιστικά στοιχεία τα οποία στη συνέχεια αποτυπώνει σε ψηφιακούς χάρτες επικινδυνότητας, που αποκαλύπτουν που είναι περισσότερο πιθανό να χτυπήσουν σεισμοί, πλημμύρες, χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι, καθιζήσεις κλπ και ποια είναι η πιθανή έκταση της καταστροφής που θα επιφέρουν.
Είναι άλλωστε πάγιο μέλημα και της συγκεκριμένης, αλλά και όλων των υπολοίπων Επιτροπών της ΕΑΕΕ, η στρατηγική υποστήριξη και ενημέρωση προς τα μέλη και τα στελέχη της μέσω της Υπηρεσίας Μελετών και Στατιστικής.
- Κυρία Κάππα, τι έχει δείξει μέχρι στιγμής το έργο συγκέντρωσης στατιστικών στοιχείων της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ για τις φυσικές καταστροφές; Υπάρχει αύξηση του φαινομένου;
Τα πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αναλύονται από την Υπηρεσία Μελετών & Στατιστικής της ΕΑΕΕ στις δύο τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές μελέτες (2016, 2017) καταδεικνύουν σαφώς, αύξηση στις αποζημιώσεις οι οποίες έχουν δοθεί σε κινδύνους φυσικών καταστροφών (σεισμός +3,8%, καιρικά φαινόμενα +14,6%).
Ταυτόχρονα στο “Risk Barometer” 2018 για τον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρηματικών κινδύνων, αναφέρεται ότι, το 2018 οι ολοένα μεγαλύτερες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές προκαλούν ανησυχία στις επιχειρήσεις (3η θέση το 2018, από 4η θέση το 2017), με την περυσινή χρονιά (έτος-ρεκόρ σε φυσικές καταστροφές) να θέτει την «Αλλαγή του Κλίματος και την Αυξανόμενη Αστάθεια των Καιρικών Συνθηκών» για πρώτη φορά στους 10 περισσότερο σημαντικούς κινδύνους. Για την Ελλάδα, οι «Φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα)» αναδείχθηκαν ως ο τρίτος σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος.
-
- Το κεφάλαιο «καταστροφικοί κίνδυνοι» επανέρχεται στο προσκήνιο διεθνώς μετά τις εκτεταμένες και συχνές εμφανίσεις λόγω κλιματικής αλλαγής. Ποιες αλλαγές σηματοδοτεί για τον κλάδο;
Οι φυσικές καταστροφές οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο, προκάλεσαν ζημιές υψηλότερου κόστους σε σχέση με τις πέντε προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου (Munich Re). Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις ήταν περισσότερο καθησυχασμένες από πλευράς κινδύνων φυσικών καταστροφών, όμως τα ζημιογόνα γεγονότα του 2017 προαναγγέλλουν ότι πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ευρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών δεν περιορίζονται μόνο στις υλικές ζημιές των κτιριακών υποδομών των πληγεισών περιοχών, αλλά επηρεάζουν δυναμικά σε μεγαλύτερη κλίμακα και τις κοινωνικές και βιομηχανικές λειτουργίες των εν λόγω περιοχών.
Αναφορικά με τον επερχόμενο κίνδυνο της «κλιματικής αλλαγής» ο οποίος έκανε νέα είσοδο στο Top 10 του “Risk Barometer” 2018, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα καιρικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο με τρεις πρωταρχικούς τρόπους – περισσότερο έντονες καταιγίδες, μεγάλης διάρκειας και όγκου βροχοπτώσεις οι οποίες προκαλούν πλημμύρες και περισσότερο σοβαρές ξηρασίες.
Η ορθή διαχείριση κινδύνων πριν από ένα συμβάν και η προετοιμασία για πιθανή φυσική καταστροφή, αναγνωρίζονται ως βασικοί παράγοντες για τη μείωση των επιπτώσεων.
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και διερευνήσεων απαιτήσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συμβουλεύουν τους πελάτες τους σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, τον τρόπο προετοιμασίας και, για τις επιχειρήσεις, την ταχεία αποκατάσταση της λειτουργίας μετά από ένα ζημιογόνο γεγονός, ελαχιστοποιώντας τις ζημίες από ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών.
Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές, συμβουλεύοντας για την προετοιμασία, την πρόληψη και την ανάλυση του κινδύνου. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές απεικονίζουν την αξία και την σημασία της ασφάλισης στην κοινωνία.
-
-
- Οι χάρτες της Επιτροπής Περιουσίας τι νεότερο εισάγουν στην εγχώρια αγορά και πως λειτουργούν για ασφαλιστικό κλάδο και καταναλωτές;
-
Στο συγκεκριμένο έργο της Επιτροπής Περιουσίας, έχει πραγματοποιηθεί καταγραφή και παρουσίαση όλων των χαρτών Επικινδυνότητας Καταστροφικών Κινδύνων (Σεισμού, Πλημμύρας, Χαλαζιού, Θύελλας, Καταιγίδας, Ανεμοστρόβιλου, Κατολίσθησης, Πυρκαγιάς, Κεραυνών, Τσουνάμι).
Οι ανωτέρω χάρτες έχουν δημιουργηθεί με τη συνδρομή είτε δημοσίων φορέων και Ινστιτούτων (όπως ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ, Διεθνή Κέντρα Ερευνών), είτε σε συνεργασία Πανεπιστημιακών φορέων (ΕΜΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) και Ιδιωτικών Φορέων, είτε από Διεθνείς Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Εταιρείες (όπως Munich Re, Swiss Re και FM Global). Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Δείτε τους χάρτες πατώντας εδώ
-
-
-
- Χάρτης Σεισμικής Επικινδυνότητας
-
-
α. Ελλάδας – Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Από το 2004, ο νέος χάρτης της Ελλάδας χωρίζεται σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας με τιμές επιτάχυνσης του εδάφους 0.16g (ποσοστό της επιτάχυνσης της βαρύτητας g) για την πρώτη ζώνη, 0.24g για την δεύτερη ζώνη και 0.36g για την τρίτη ζώνη.
β. Ευρώπης – Έργο Συνεργασίας Προγράμματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SHARE)
Ο σκοπός του SHARE είναι να παρέχει ένα μοντέλο σεισμικής επικινδυνότητας για την Ευρώ-Μεσογειακή περιοχή ως αποτέλεσμα της συνεργασίας κορυφαίων Ευρωπαίων γεωλόγων, σεισμολόγων και μηχανικών.
-
-
-
- Χάρτης Επικινδυνότητας Πλημμύρας
-
-
α. Ελλάδας – Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α.)
Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας έχουν δημιουργηθεί για περιοχές οι οποίες έχουν αρχικά εκτιμηθεί με δυνητικά υψηλό κίνδυνο πλημμύρας και παρουσιάζονται τρεις ζώνες κινδύνου με περίοδο επιστροφής 1000 χρόνια (ακραία φαινόμενα), 100 χρόνια (μέτρια φαινόμενα) και 50 χρόνια (συχνά φαινόμενα).
Το εν λόγω έργο της ΕΑΕΕ αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον ασφαλιστικό κλάδο, το οποίο καταγράφει συνολικά σε ένα σημείο όλους τους καταστροφικούς κινδύνους και προσφέρει κατάλληλη ενημέρωση στον ενδιαφερόμενο αναφορικά με την εκτίμηση του επιπέδου επικινδυνότητας φυσικών καταστροφών μίας γεωγραφικής θέσης.
Αυτό σημαίνει ότι όσο επιτυγχάνεται ρεαλιστική εκτίμηση της επικινδυνότητας, τόσο πιο ακριβής είναι η τιμολόγηση του ασφαλισμένου κινδύνου και συνεπώς διασφαλίζεται ορθότερη οικονομική πρόβλεψη για τους ασφαλιστές/αντασφαλιστές, καθώς και οικονομικότερο ασφάλιστρο στον τελικό ασφαλισμένο καταναλωτή.
Επιπρόσθετα, έχοντας σαν κλάδος ακριβείς γνώσεις για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών (π.χ. πλημμύρας, σεισμός, φωτιά), αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την ενθάρρυνση των ιδιοκτητών κατοικίας ή επιχείρησης να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα προστασίας στην ιδιοκτησία τους με σκοπό τον περιορισμό ενδεχόμενης ζημιάς.
Για παράδειγμα, η αναγνώριση των κατοικιών στις πιο πιθανές ζώνες κινδύνου πλημμύρας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη κατάλληλων προϋποθέσεων κάλυψης δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα για τον μετριασμό του κινδύνου πλημμύρας. Με δεδομένα τα παραπάνω, ταυτόχρονα μπορεί να επιτευχθεί και μείωση των ασφαλίστρων.
Πηγή: www.underwriter.gr