Ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα για το συνταξιοδοτικό, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Πιο συγκεκριμένα, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται ψηλά το ζήτημα του συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού για το οποίο προβλέπεται η αναδιάρθρωση των δομών του με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων, που θα ορίζει τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας.
Σχετική πρόταση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρώντας ότι μέσα από ένα ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και ειδικότερα από τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού.
Όπως είναι γνωστό, η ΕΑΕΕ έχει υπερασπιστεί τη θέση αυτή και με σχετικές μελέτες θεωρώντας ότι το συνταξιοδοτικό θα λυθεί οριστικά μόνο με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος που θα προβλέπει ως πρώτο πυλώνα τα Ταμεία Ασφάλισης που παρέχουν εγγυημένες συντάξεις του δημοσίου, ως δεύτερο τα Επαγγελματικά Ταμεία που θα χορηγούν συμπληρωματικές συντάξεις και ως τρίτο πυλώνα τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα παρέχουν προαιρετικά ατομικές συντάξεις.
Στο μεταξύ, στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας έχει προβλεφθεί η προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Αν και ως πρωτοβουλία φαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση να μην αγγίζει, άμεσα τουλάχιστον, το ζήτημα των συνεργειών μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών, φέρει ωστόσο πιο κοντά τις δημόσιες δομές με την ιδιωτική αγορά, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε, σε δεύτερο χρόνο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες που θα αφορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει ιατρικές υπηρεσίες από την ελεύθερη αγορά.
Πηγή: www.insurancedaily.gr