Στο χώρο των αποζημιώσεων που επιδικάζονται κατόπιν αγωγών από τα ελληνικά δικαστήρια για τους περισσότερους εμπλεκόμενους το κύριο και καθοριστικό βάρος πέφτει στην υποχρέωση του ενάγοντος να αποδείξει την υπαιτιότητα του αντιδίκου του και το δικαστήριο να την αποδεχθεί.
Σίγουρα το θέμα της υπαιτιότητας είναι το κύριο όμως δεν είναι το μοναδικό.
Υπάρχει θεωρητικά η περίπτωση ένα δικαστήριο να πεισθεί από την όλη διαδικασία (έγγραφα και μάρτυρες) για το ποιος βαρύνεται με την υπαιτιότητα και παρόλα αυτά να μην επιδικάσει στον ανυπαίτιο το κονδύλι των υλικών ζημιών για άλλους λόγους.
Τέτοιος λόγος για παράδειγμα είναι να κριθεί ότι το παραστατικό πάνω στο οποίο στηρίζεται το αίτημα των υλικών ζημιών δεν γίνεται παραδεκτό από το δικαστήριο.
Αυτό συνέβη με την πρόσφατη απόφαση 37/2023 του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία διαμορφώνεται η εξής κατάσταση.
Το δικαστήριο α) δέχθηκε την υπαιτιότητα του άλλου οδηγού (αντιδίκου), β) επιδίκασε στον ανυπαίτιο οδηγό αποζημίωση για μείωση εμπορικής αξίας, γ) του επιδίκασε αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης και εντούτοις ΚΗΡΥΞΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ επειδή το αίτημα στηρίχθηκε σε προσφορά επισκευής και ΟΧΙ ΣΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ επισκευής που αποτελούν νόμιμα δικαιολογητικά σύμφωνα με τον κώδικα φορολογικών στοιχείων (άρθρο 8 παράγραφος 6 του Νόμου 1882/1990) .
Το θέμα δεν είναι καινούριο αφού και στο παρελθόν υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που απέρριπταν ή μείωναν τα κονδύλια για υλικές ζημιές όταν στηρίζονταν σε προσφορές.
Προσοχή λοιπόν στα δικαιολογητικά των ζημιών όταν διεκδικούνται δικαστικά διότι υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να κερδηθεί η υπαιτιότητα αλλά λεφτά να μην πάρεις.
Το ανωτέρω άρθρο ανήκει στον κ. Πάνο Τσεκούρα από το Τμήμα Ζημιών της ARAG στην Αθήνα. Ξεκίνησε την εργασία του στον ασφαλιστικό κλάδο αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Χημικών Μηχανικών- Μηχανικός Περιβάλλοντος), ασχολούμενος αρχικά με τεχνικές πωλήσεων σε μεγάλη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία. Από το 2019 εργάζεται στην ARAG HELLAS (Διαχείριση Ζημιών – Διακανονισμοί Τροχαίων Υποθέσεων – Αποζημιώσεις). Είναι πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής από την Τράπεζα της Ελλάδας, κάτοχος πτυχίου ασφαλιστικών σπουδών ΕΙΑΣ και πιστοποιημένο στέλεχος νομικών υπηρεσιών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (paralegal).
Πηγή: Nextdeal